Cene u Grčkoj variraju od mesta do mesta, ali ovaj vodič bi trebalo da Vam stvori dobru predstavu  šta možete očekivati ako planirate da putujete u Grčku.

Ukoliko mislite da ćete naročito uštedeti novac ako letujete u Grčkoj, bojimo se da neće biti baš u pravu. Zapravo, kada se uporede cene osnovnih namirnica u našoj zemlji i bratskoj nam Grčkoj, dolazi se do zaključka da je Grčka daleko ispred nas po cenama. To je, međutim ne čini ni malo manje atraktivnom destinacijom za odmor, a prvenstveno zbog gostoljubivosti grčkog naroda prema turistima iz Srbije.

Zato i ne čudi što se iz godine u godinu broj srpskih turista u brojnim grčkim letovalištima povećava, a kako kažu grčki domaćini “Srbi su najbolji turisti! Ne troše najviše, ali sav novac koji ponesu, oni i potroše”.
Update za 2016: PDV u Grčkoj na neke proizvode, namirnice i usluge je prošle godine povećan sa 13% na 23%.
Međutim u praksi to ipak ne znači neke drastične izmene za budžet turista: prvenstveno zato što neki od proizvođača (na uštrb svojih zarada) nisu podigli svoje cene za svih 10%, a i neki od maloprodajnih objekata su se takođe odrekli svog dela zarade.
Povećanje cena ne obuhvata mleko i mlečne proizvode, meso, maslinovo ulje, voće i povrće.
Povećanje cena obuhvata suncokretovo ulje, kakao, sirće, so, pirinač, testeninu, sokove, hleb, peciva, kafu, čaj, šećer, konzerve. Takođe i obroke i pića u restoranima i kafićima.

Svakako je najbolje da obratite pažnju na cene u marketima koje su, kao i kod nas na akciji, pa da se prema njima rukovodite i sigurno ćete dosta uštedeti.
Ono na šta odlazi najviše novca srpskim turistima su izlasci u restorane, ali i to možete rešiti jednostavno ukoliko uz obrok ne naručujete neko od skupljih pića, poput vina ili piva recimo. Dobro je poznato da Grci uvek služe vodu uz obrok, tako da možete uživati u hrani, bez da potrošite nepotreban novac na piće.
Ipak, cene hrane u Grčkoj se bitno razlikuju od mesta do mesta, a činjenica je da su na ostrvima cene uglavnom više, što se na neki način može i razumeti.

Šoping u Grčkoj

Grčka je idealna destinacija za kupovinu različitih paleta proizvoda, koji mogu da ugode svačijem ukusu i željama. Cene su veoma razumne u odnosu na kvalitet proizvoda i posetioci će moći da nađu nešto za svačiji budžet.
Radnje su otvorene od ponedeljka do petka od 09:00 do 14:30 a utorkom, četvrtkom i petkom i od 17:30 do 20:30. Subotom su radnje otvorene od 09:00 do 15:00, dok se nedeljom ne radi. Supermarketi i kiosci rade i do 22:00.
Tržni centri i supermarketi rade od 9:00 do 21:00 od ponedeljka do petka, subotom od 08:00 do bar 15:00, a nedeljom ne rade.
Periptera (ulični kiosci) su otvoreni od ranog jutra do kasno u noć. Tu se prodaje sve, počev od autobuskih karti i cigareta do pene za brijanje.

Okvirne cene možete pogledati OVDE

Izvor: grckainfo.com