Letovanja u Tunisu

Informacije o Tunisu:

Tunis je država u Severnoj Africi sa istoimenim glavnim gradom. Graniči se sa Alžirom na zapadu i Libijom na jugoistoku, ostatak države je ograničen Sredozemnim morem. Njen geografski položaj je jako povoljan, sa izlazom na Sredozemno more i sa ne tako velikom površinom pustinje.

Tunis je većinom planinska zemlja, sa ne bas raznovrsnom vegetacijom. Takođe, skoro da nema reka i jezera (ako se ne računaju slana jezera-šotovi).

Nastavi sa čitanjem
Glavni grad Tunisa je Tunis, a ostali veći gredovi su Sfax, Kairouan, Monastir, Sousse, Jafa. Tunis ima oko 10 miliona stanovnika, oko 2 miliona živi u gradu Tunisu.

Stanovništvo Tunisa čine oko 99% muslimana, ostalo su hrišćani. Kairouan je sveti grad za mnoge muslimane i mnogi muslimani suniti ga smatraju cetvrtim najsvetijim gradom za Islam, posle Meke, Medine i Jerusalima, i najsvetijim gradom Magreba.

Danas značajna turistička destinacija, Tunis može da se pohvali sa oko 6 miliona turista godišnje koji posećuju poznata letovališta – Hammamet, Sousse, Port El Kantaoui, Đerba, Monastir, Mahdi, Sidi Bou Said.

Jezik

Arapski i Francuski, a u turističkim mestima se govori engleski, nemački i italijanski.

Klima

Tunis ima blagu klimu, maksimalne temperature u letovalištima su u avgustu u proseku oko 31oC. Minimalna temperature mora od juna do novembra je 20oC.

Lokalno vreme

Isto kao u Srbiji.

Novac

Tunižanski dinar (TND) koji se sastoji od 1.000 milima. Kurs: 1 EUR~2.1 TND

Jelo i piće

Hrana je veoma raznovrsna i ukusna, voda je bakteriološki ispravna, ali se preporučuje korišćenje flaširane vode.

Prevoz

U većim gradovima i letovalištima se koristi taxi, gradski zuti taxi koristi taximeter, a kod taxija između gradova, crveno-beli (louage) taxi, moguće je cenkanje.

Struja

220V

Telefoniranje

Međunarodne telefonske razgovore najbolje je obavljati iz javnih govornica TAXI-PHONE po tarifama znatno nižim nego iz hotela.

Kupovina

U Tunisu je dvokratno radon vreme 07:30-12:30h i od 16:30-18:30h (od jula do septembra). Tokom turističke sezone prodavnice suvenira i prehrambenih artikala su otvorene ceo dan. Po povoljnim cenama, u “sukovima” mogu se kupiti razni proizvodi od kože, keramike, maslinovog drveta, mesinga, tekstila, posrebreni i pozlaćeni nakit, tepisi i začini. U restoranima se očekuje napojnica ili bakšiš od 10% od vrednosti računa.

Lokalno stanovništvo

Tunižani su uglavnom ljubazni, nasmejani i gostoljubivi. Savet je da poštujete lokalne običaje, a naročito pravila oblačenja i ponašanja u verskim i kulturno istorijskim objektima.

Aktuelne ponude

Pretraga

Sve destinacije
Sve vrste putovanja

Pin It on Pinterest

Share This