O Kubi

Sa oko 3 miliona stanovnika, Havana je glavni i najveći grad Kube.

Može se reći da je Havana jedna od najlepših prestonica, što je i razlog zbog čega veliki broj putnika bira upravo ovaj grad kao početnu tačku za odmor na Kubi. Kosmopolitski centar, šarmantan i živahan grad, centar je mnogih međunarodnih kulturnih delatnosti, Kolonijalna španska arhitektura stare Havane je jedinstvena, a noćni život i topline lokalnog stanovništva koje živi u ritmu muzike ostavljaju bez daha. Razgledanje stare Havane, vožnja brodićem do tvrđave i ceremonija pucanja iz topova, obilasci rezidencija i kolonijalnih kuća, mogu biti nezaboravni. Prošetajte Havanom i kvartovima u kojima nema turističkih atrakcija ali u kojima žive Kubanci i koji odišu neverovatnom atmosferom.

Varadero je eskluzivni deo Kube sa prelepim plažama, a smešten je na poluostrvu ,,Hicacos”, između zaliva Kardenas i moreuza Floride, oko 140 km istočno od Havane. Mesto je nastalo 80-tih godina kao letnje utočište za ljude sa kopna. Varadero predstavlja najveći kompleks rizorta na Karibima, sa velikim brojem restorana i hotela, i uglavnom ga posećuju turisti iz Kanade i Evrope zbog prelepih belih, peščanih plaža i mora koje ostavlja bez daha. Besprekorni beli pesak , toplo more i sunčano nebo su samo neki od razloga zašto je Varadero jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu…

Nastavi sa čitanjem

Službeno ime : Republika Kuba

Glavni grad : Havana

Službeni jezik : španski

Vremenska razlika : -6 sati u odnosu na Srbiju

Novčana jedinica : kubanski pezos ( CUP ) i kubanski konvertibilni pezos (CUC)

Napon struje : 110 V potreban adapter

Sezonalnost

Klima je tropska. Tokom cele godine je toplo, a postoje dve klimatske sezone, suva od novembra do aprila i kišna od maja do oktobra. Od juna do novembra moguća je pojava uragana, kao i česte padavine i tropske oluje. Nema velikih varijacija između dnevnih i noćnih temperature a prosečna temperature kreće se od 25°C do 30 °C. Letnja prosečna temperatura je oko 27°C, a zimska oko 25°C. Najtopliji period je od juna do avgusta, a najbolje vreme za posetu je od decembra do aprila. U tom periodu je i visoka sezona, tako da su i cene hotelskog smeštaja više u odnosu na druge periode.

Vizni režim za Kubu

Za državljane Srbije je potrebna viza odnosno turistička karta koja se dobija na destinaciji. Ambasada Kube se nalazi u Beogradu – Vukovarska 3, radno vreme: ponedeljak-petak, 09:00-13:00.

Dobro je znati

Internet veza na Kubi je jako slaba.

Trebate posetite neko od malenih Cayo-sa, ostrva oko Kube.

Baterije za kamere su skupe i teško se nalaze.

Za autentično iskustvo ne propustite da jedete ‘Paladar’-u, malim, porodičnim restoranima koji se često nalaze u privatnim kućama gde domaćini stvore jedinstvenu, tradicionalnu atmosferu.

Za promenu dolara u kubansku konvertibilnu valutu se naplaćuje 18% provizije tako da obavezno ponesite eure.

Tražite odobrenje pre nego napravite fotografiju određene osobe ili privatnog poseda.

Najbolje vreme za posetu Kubi jeste u julu, jer se tada može iskusiti pravi veseli i neobuzdani duh po kojem je Kuba poznata širom sveta. Havana i Santiago de Cuba su glavna mesta za “Carnaval” i tamo možete očekivati apsolutno sve – muzičke nastupe uživo, paradu, plesne predstave i Kubance obučene u kostime koji predstavlja eksploziju boja, sjaja i živosti. I Havana i Santiago su prava mesta za “udisanje” karnevalske proslave, s tim što se čini da se karneval u Santiagu de Kubi, u periodu 24-26 juli, uvek nekako ističe neverovatnim plesnim spektaklima i čitavom karnevalskom paradom.

Nastavi sa čitanjem

Propisi i zabrane:

-Nemojte nositi velike količine novca sa sobom, naročito ne u starom centru Havane, jer su krađe česte.

-Za konzumiranje i posedovanje droge predviđene su oštre kazne.

-Nemojte nositi American Express kreditnu karticu, niti bilo koju koja je izdata od strane američke banke, jer neće biti prihvaćena.

-Fotografisanje i snimanje vojnih i policijskih službenika se može smatrati špijunažom, zbog čega možete biti uhapšeni.

-Izbegavajte vožnju javnim prevozom. Koristite taksi, automobile ili mini kombije.

-Ne pljujte i ne tresite nos na javnim mestima.

-Nemojte putovati noću sami, niti se šetati po nepoznatim krajevima ili oko starog centra Havane.

-Ne pričajte protiv Vlade.

-Kupovinu obavljajte u hotelu ili prodavnicama, nikako kod uličnih prodavaca, jer se može desiti da je roba koju ste kupili sumnjivog porekla.

-Ne unosite voće ili meso na Kubu, jer će biti konfiskovano.

Praznici:

Januar, 1.januar – Dia de la liberacion

Slavi se trijunf Revolucije i pobeda Fidela Kastra 1959.godine

2.januar – Dan pobede oružanih snaga

Maj, 1.maj – Dan rada

Jul, 26.juli – Dan Narodnog ustanka

Oktobar, oktobar – Dan nezavisnosti

Decembar, decembar – Božić

Aktuelne ponude

Kreiramo putovanja po Vašoj meri. Izaberite svoj period putovanja, broj noćenja, uslugu…

Naši partneri su renomirane vodeće svetske grupacije koje garantuju najviši nivo kvaliteta i sigurnosti našim putnicima. Rezervišite najbolje hotele ONLINE po odličnim cenama!
Za specijalne zahteve pošaljite nam upit na rezervacije@discoverytravel.rs ili nas kontaktirajte na +381 11 3290 452 i +381 60 3290 452 (viber)

Izdvojili smo za Vas najprodavanije hotele: 

 

Pin It on Pinterest

Share This