Skijanje u Francuskoj

Francuska zimovališta danas važe za najbolja na svetu. Tri doline su najveći ski-kompleks u svetu, a po ski-stazama, hotelima i ostalim vrstama usluga danas su svakako među najboljima. Skijanje u Francuskoj moguće je u dva dela zemlje – na Alpima i na nekoliko puta manjim Pirinejima. U oblasti Alpa nalazi se čak 400 potpuno opremljenih planinskih odmarališta, a zbog dobre lokacije na 3.300 metara nadmorske visine, u francuskim naseljima sneg se zadržava dugo tokom godine. Ljubitelji pravog skijanja se stalno vraćaju ovim nezaboravnim predelima, po kojima je ovaj deo evrope postao poznat širom sveta.

Nastavi sa čitanjem

Ski-regija

Tri doline (na francuskom Le Trua Vale) najveći je ski-kompleks u svetu – ima više od 600 kilometara uređenih skijaških staza koje se protežu na nadmorskoj visini od 1.300 do 3.230 metara. U jedinstveni sistem povezano je 13 naselja, među kojima su najpoznatiji Meribel, Val Torens, Orel i Sent Martin.

Osim vrhunskog skijanja, u ponudi su i mnogobrojni sportski sadržaji – sportski centar s bazenom, saunom, džakuzijem i terenima za razne sportove, kao i veoma bogat noćni život u barovima, restoranima i diskotekama.

Ski-centar

Lociran u srcu južnih Alpa – Isol 2000, u planinskom masivu Merkantur, idealan je za one skijaše koji žele da obiđu i Monte Karlo, Nicu i Kan kada se vraćaju sa zimovanja. Skijalište je okruženo sa 15 planinskih vrhova visokih od 2.450 do 2.974 metra. S najvišeg vrha ski-centra Sistron može se, kada je dovoljno vedro, videti Sredozemno more. Zahvaljujući ovako povoljnom geografskom položaju, Izola se može pohvaliti obimnom količinom snega tokom zime i velikim brojem sunčanih dana.

Zajedno sa ski-centrom Oron, udaljenim 40 kilometara, čini područje od 255 kilometara ski-staza gde važi jedinstveni ski-pas, a usluga je na najvišem nivou.

Oblast Morijen nalazi se u istočnoj Francuskoj uz samu granicu sa Italijom, a poznata je po tome što, pored alpskog skijanja, u mestima na nižoj nadmorskoj visini postoje veoma dobri uslovi za nordijsko skijanje.

Najpoznatija biciklistička trka na svetu, Tur de Frans, svake godine prolazi dolinom Mauriene. Ova regija je najbliža nama, a saobraćajno je lako dostupna i u teškim zimskim uslovima.

Francuska se pozicionirala u turizmu kao jedna od najposećenijih država na svetu. Sa 81,9 miliona stranih turista 2007. godine, Francuska je ispred Španije i Sjedinjenih Država. U Francuskoj se nalaze gradovi od velikog kulturnog značaja (od kojih je najznačajniji Pariz), morska i planiska letovališta i ruralne oblasti u kojima ljudi mogu da uživaju u prirodi i miru. Osim ovog vida turizma, u gradic Lurd ugosti više miliona verskih turista svake godine. Najpopularnije turističke znamenitosti Francuske (prema podacima iz 2003. godine) su: Ajfelov toranj, muzej Luvr, Versajski dvorac, muzej Orsej, Trijumfalna kapija, Centar Žorž Pompidu, Mon Sen Mišel, dvorac Šambor, Sen Šapel, dvorac Visoki Kenigsburg, Pi de Dom, Pikasov muzej i Karkason.

Nastavi sa čitanjem
Teritorija savremene Francuske je skoro ista kao i teritorija antičke Galije, koju je naseljavalo keltsko pleme Gali. Galiju je pokorio Rim u 1. veku p. n. e. U 4. veku, germanska plemena, od kojih su najznačajni Franci, su se naselili na teritoriju Galije. Franacka država je svoj vrhunac imala krajem 8. i pocetkom 9. veka. Ugovorom iz Verdena (843), Franacko carstvo je podeljeno na tri dela, a iz njenog zapadnog dela razvila se današnja Francuska. Francuska je bila jedna od najvećih svetskih sila od kraja 17. veka. Ona je u 18. i 19. veku, stvorila veliku kolonijalnu imperiju širom Severne Amerike, zapadne Afrike i jugoistočne Azije.

Aktuelne ponude

Pretraga

Sve destinacije
Sve vrste putovanja

Pin It on Pinterest

Share This