Bali - Discovery Travel | Daleke destinacije 2020 | Avio karte | Hoteli

Bali

Bali – Daleke destinacije 2020  | Avio karte | Hoteli

Bali je pravi tropski raj, jedno od najlepših ostrva na svetu, postao je sinonim za egzotiku sa srebrnim peščanim plažama, kristalno čistom vodom, koralnim lagunama, veličanstvenim hramovima, palmama, džunglama, vulkanima… Najlepša turistička mesta nalaze se na jugu ostrva, na plažama Sanur, Nusa Dua, Kuta i Legian.

Prosečna godišnja temperatura je 30°C što takođe daje draži ovoj destinaciji. U periodu između oktobra i aprila je velika vlažnost vazduha. Od decembra do marta moguća pojava monsunskih kiša. Sušni period je između maja i septembra. Prosečna temperatura vode je oko 28°C.

Indonezija nudi neverovatne uslove za odmor i putovanja. Od vulkana koji još uvek tinjaju do smaragdnozelenih pirinčanih polja, od gustih tropskih šuma do prostranih farmi, od močvara do brda, od prelepih planina do prostranih koralnih vrtova. I naravno, Indonezija ima gotovo najlepše peščane plaže na planeti.

Poznata kao „grupa neodoljivih ostrva“, ima i veoma interesantan sastav stanovništva. Više od 200 različitih etničkih grupa žive na tlu Indonezije i pričaju preko 300 jezika. Bez obzira na ovu raznolikost, Indonežani su veliki ljubitelji muzike, plesa, pozorišta, festivala, što se posebno ističe na seoskim proslavama i nacionalnim praznicima.

Što se zabave tiče ima je na pretek. Za avanturiste tu su džungle, splavarenje, surfing, ronjenje, za putnike raspoložene za kupovinu tu su tradicionalne lutke, porcelan, antikviteti, drvorez, nakit, tekstil, koža, grnčarija, ratan nameštaj, predmeti od školjki, a na Nusa Dui je i 18 golf terena. Za one koji su zainteresovani da se upoznaju sa kulturom Indonezije, tu su grandiozni hramovi.

Način kuvanja zavisi od regije do regije. Zajedničko svim kuhinjama je pirinač u kombinaciji sa različitim jelima od mesa, ribe ili povrća i sa vrlo ukusnim prelivima. Morska hrana je takođe dobra, a ne može se odoleti ni velikom izboru tropskog voća. Kuhinje drugih naroda su takođe zastupljene u znatnoj meri.

Bali je fantastična destinacija za one sa manjim budžetom, ali nudi odličnan odnos cene i kvaliteta za turiste koji žele luksuz.

Sanur – prvi rizort na ostrvu sa peščanom plažom, nema talasa, okružen koralnim grebenima. “Beachfront walk” je prvi na Baliju, a dugačak je 4 km gde se nalazi dosta kafića na pesku.

Nusa Dua – najprestižniji deo obale, a u prevodu znači “dva ostrva”. Ime je dobila po tome što u toku oseke izbija peščano dno, pa su tada dva ostrva spojena kopnom. Nalazi se na poluostrvu Bukit na jugu Balija.
Tanjung Benoa – nekada ribarsko naselje, poznato po beloj peščanoj plaži i kristalno bistroj vodi. Ovde se nalaze odlični hoteli, prelepe privatne vile i restorani.
Kuta – poznata po dobrom noćnom životu. Ovde se nalazi najveća javna plaža na ostrvu.
Jimbaran – mirnije mesto, odlično za odmor.
Seminjak – dinamično mesto sa dosta restorana i klubova. Plaža je peščana, slična onoj u Kuti, ali sa manje gužve.

Sezonalnost

Klima: Tropska. Prosečna godišnja temperatura je 31°C.
Najbolji period za posetu je od maja do novembra.
Bali raspolaže sa monsunskom klimom sa temperaturama koje se kreću od 20 do 33 °C. Kišna sezona traje od oktobra do marta dok se period od juna do septembra smatra suvim delom sezone. Ono što je karakteristično za Bali je činjenica da čak i kada pada kiša, u većem delu ovog ostrva možete uživati u sunčanim danima kao npr na Bukitu, brdu koje se nalazi južno od Jimbarana.

BALI PROGNOZA

Viza: nije potrebna za boravak do 30 dana
Struja: 220 V (potreban adapter)
Vožnja: Levom stranom
Gde se nalazi: Indonezija, Indijski okean
Vremenska razlika: GMT +8
Jezik: Bahasa, balinese
Novac: Indonežanska rupiji (IDR)
Medicinske norme: Preporučuje se da putnici zbog svoje sigurnosti i bezbednosti, kao i eliminisanja rizika plaćanja visokih troškova lečenja u inostranstvu, obezbede polisu osiguranja preko turističke agencije. Vakcinacija nije potrebna.

U Nusa Dua i Sanuru plaža ima lagani spust ka moru te je kupanje tokom oseke delimično ograničeno. Tom prilikom se može prošetati daleko ka moru. Preporučuju se papuče za vodu.
U Kuti, Legianu i Seminyaku je moguće kupanje samo u određenim delovima zbog jakih struja. Gradić Seminyak, omiljeno je okupljalište surfera i ljubitelja noćnog provoda i predstavlja odlično polazište za dalje obilaske i razgledanja. Najbolje prevozno sredstvo kojim se možete poslužiti je motor ali s obzirom na to da Balinežani važe za žustre vozače, budite obazrivi.

Šta obići?
Ubud – mesto koje se ne sme propustiti. Bogata kultura Balija je najuočljivija i najdostupnija u Ubudu.
Semarapura – stari kraljevski grad.
Muncan – staro selo.
Pura Luhur Ulu Watu – jedan od bitnijih hramova na junžnoj obali Balija.
Pura Luhur Batuku – hram posvećen Maha Dewi, okružen je šumom i vrlo često je u magli.
Pur Masceti – hram koji se nalazi na plaži i služi da štiti ostrvo od zlih morskih duhova.
Semarapura – nekadašnji centar najvažnijeg balinežanskog kraljevstva.

Posebnu priču na Baliju predstavljaju ekskurzije ka unutrašnjosti ostrva u cilju njegovog razgledanja i upoznavanja. Hram “Tanah Lot“, koji se nalazi na samoj obali mora i koji datira još iz 16. veka, morate obići tokom ovog putovanja. Balinezi veruju da se odatle vidi najlepši zalazak sunca na celom ostrvu. Letovanje na Baliju podrazumeva i obilazak pirinčanih polja koja su priča za sebe. Ima ih bukvalno svuda i predstavljaju najlepše prizore na ostrvu.

Kreiramo putovanja po Vašoj meri. Izaberite svoj period putovanja, broj noćenja, uslugu…

Naši partneri su renomirane vodeće svetske grupacije koje garantuju najviši nivo kvaliteta i sigurnosti našim putnicima. Rezervišite najbolje hotele po odličnim cenama!
Za specijalne zahteve pošaljite nam upit na [email protected]ili nas kontaktirajte na +381 11 3290 452 i +381 60 3290 452 (Viber / WhatsApp)

ONLINE PRETRAGA HOTELA

Po osnovu administrativnih troškova rezervacije, prikazana cena iz online pretraživača se uvećava za 3%. Za nejasnoće i pitanja kontaktirajte nas putem emaila [email protected] ili putem telefona +381 11 3290 452 i +381 60 3290 452 (Viber / WhatsApp)

  Tip putovanja (obavezno)

  Ime i prezime (obavezno)

  Telefon (obavezno)

  Vreme za poziv (obavezno)
  Ukoliko želite da Vas pozovemo u vezi vašeg odmora, kada je najbolje vreme:

  Vaš email (obavezno)

  Destinacija (obavezno)

  Datum polaska (obavezno)

  Broj noći (obavezno)

  Broj odraslih (obavezno)

  Broj dece (datum rođenja obavezan)

  Tip sobe (obavezno)

  Kategorija smeštaja (obavezno)

  Prevoz (obavezno)

  Planirani budžet

  Posebne napomene

  POPUNJAVANJEM OVE FORME VAŠI PRIVATNI PODACI (IME, PREZIME, E-MAIL ADRESA, BROJ TELEFONA) BIĆE SAČUVANI U NAŠOJ BAZI PODATAKA RADI LAKŠE I BRŽE KOMUNIKACIJE SA VAMA. ZA DETALJNIJE INFORMACIJE O TOME KAKO ČUVAMO I ŠTITIMO VAŠE PRIVATNE PODATKE POSETITE NAŠU STRANICU "ZAŠTITA PODATAKA I POLITIKA PRIVATNOSTI".