Tunis - letovanje avionom 2022 - Paket aranžmani - DIREKTAN LET

Tunis

NOVO • Tunis 2024 • Čarter let

Tunis – zemlja belog peska, slanih jezera, pustinjskih oaza, istorijom ispunjenih gradova i mirisa jasmina. Zemlja kontrasta, koja je na severu prekrivena stablima maslina, a na jugu pustinjskim dinama i predelima sa kaktusima. Očarava svojom 3000 godina dugom istorijom i obećava svojim posetiocima pravu pustolovinu. Od ove godine Discovery travel ima i Tunis kao staru-novu destinaciju u svojoj ponudi i toplo preporučujemo ovaj tajanstveni biser orijenta kao letnju destinaciju.

Tunis se nalazi u Severnoj Africi sa istoimenim glavnim gradom. Na zapadu se graniči sa Alžirom a na jugoistoku sa Libijom, ostatak države je ograničen Sredozemnim morem.

Geografski položaj Tunisa je jako povoljan, sa izlazom na Sredozemno more i sa ne tako velikom površinom pustinje. Tunis je većinom planinska zemlja, sa ne baš raznovrsnom vegetacijom i skoro pa da nema reka i jezera.
Glavni grad je Tunis, a ostali veći gredovi su Sfax, Kairouan, Monastir, Sousse, Jafa. Tunis ima oko 10 miliona stanovnika, oko 2 miliona živi u glavnom gradu Tunisu. Stanovništvo Tunisa čine oko 99% muslimana i 1% su hrišcani. Kairouan je sveti grad za mnoge muslimane i mnogi muslimani suniti ga smatraju četvrtim najsvetijim gradom za Islam, posle Meke, Medine i Jerusalima i najsvetijim gradom Magreba.

Tunis je značajna turistička destinacija i konačno se vraća na velika vrata. Tunis može da se pohvali sa oko 6 miliona turista godišnje koji posećuju poznata letovališta – Hammamet, Sousse, Port El Kantaoui, Ðerba, Monastir, Mahdi, Sidi Bou Said.

Službeni naziv: Republika Tunis

Ustavno uređenje: predsednička republika

Površina: 164.150 km2

Stanovništvo (2017.): 11 053 000

Glavni i najveći grad: Tunis

Vera: islam (praktikuje je 98% stanovništva)

Službeni jezik: arapski, francuski

Pozivni broj: 00216

Valuta: tunižanski dinar (TND)

Klima

Nalazi se u suptropskom klimatskom pojasu. Širi obalni pojas Tunisa ima mediteransku klimu, dok je unutrašnjost pod uticajem suvog i polusuvog pustinjskog podneblja. Temperature leti prelaze 40°C, a kišni period je između oktobra i maja, u severnom delu zemlje. Tunis je zbog povoljne primorske klime veoma popularna turistička destinacija i tokom zime.

Korisne fraze

ASLAAMA = DOBAR DAN

BISLAAMA = DOVIĐENJA

SHUKRAN = HVALA

MINFADLEK = MOLIM

ISMAH-LEE = OPROSTITE

MARHABA = DOBRO DOŠLI

AIWA = DA

LA = NE

SPAHIR = DOBRO JUTRO

DISPALAHIR = LAKU NOĆ

   

Aktuelne ponude

  Tip putovanja (obavezno)

  Ime i prezime (obavezno)

  Telefon (obavezno)

  Vreme za poziv (obavezno)
  Ukoliko želite da Vas pozovemo u vezi vašeg odmora, kada je najbolje vreme:

  Vaš email (obavezno)

  Destinacija (obavezno)

  Datum polaska (obavezno)

  Broj noći (obavezno)

  Broj odraslih (obavezno)

  Broj dece (datum rođenja obavezan)

  Tip sobe (obavezno)

  Kategorija smeštaja (obavezno)

  Prevoz (obavezno)

  Planirani budžet

  Posebne napomene

  POPUNJAVANJEM OVE FORME VAŠI PRIVATNI PODACI (IME, PREZIME, E-MAIL ADRESA, BROJ TELEFONA) BIĆE SAČUVANI U NAŠOJ BAZI PODATAKA RADI LAKŠE I BRŽE KOMUNIKACIJE SA VAMA. ZA DETALJNIJE INFORMACIJE O TOME KAKO ČUVAMO I ŠTITIMO VAŠE PRIVATNE PODATKE POSETITE NAŠU STRANICU "ZAŠTITA PODATAKA I POLITIKA PRIVATNOSTI".