fbpx

Gran Kanarija

Gran Kanarija letovanje 2019 | Individualna putovanja

Gran Kanarija je jedno od španskih Kanarskih ostrva, nalazi se na severozapadu Afrike (oko 100 kilometra zapadno od obala Maroka u Atlantskom okeanu) i treće je po veličini i najpopularnije jer nudi raznolik provod, i posebno privlači mlađe turiste zbog dobrog noćnog života.

Kanarska ostrva su vulkanskog porekla i ono što je veoma zanimljivo jeste činjenica da se sva ona razlikuju između sebe. Najveće ostrvo je Tenerife, a najmanje El Jero. Na Tenerifima se nalazi najviša planina u Španiji – vulkan Teide sa svojih fascinantnih 3.718 metara visine.

Ostrvo Gran Kanarija nosi nadimak „mini-kontinent“ zbog neverovatnih razlika u pejsažu na maloj teritoriji. S jedne strane imate bujnu vegetaciju, planinske vrhove, a sa druge strane deonice koji podsećaju na pustinju. Klima je na najvećem delu ostrva suptropska, i delimično suva, a vreme je ujednačeno i vrlo prijatno tokom cele godine. I pored toga što je klima blizu idealne, dešava se da vreme bude loše od sredine oktobra do marta, i tada temperatura može da padne na 11-12 C, uz jak vetar. Najprijatnija klima i sa najmanje vetra je u južnom delu ostrva. Zimi ovde pada najmanje kiše.

Glavni grad je Las Palmas de Gran Canaria i nalazi se u severnom delu ostrva. Broj stanovnika dostigao je skoro 700.000, tako da je sada među prvih 10 gradova u Španiji, a najveći je na Kanarskim ostrvima. Turistički deo je smešten na jugu ostrva, a glavna turistička zona je Maspalomas. Javni prevoz je odlično organizovan i povoljan. Centralni deo ostrva je brdovit i na vrhovima se nalaze ostaci drevnih borovih šuma.

Najpopularnije plaže su Maspalomas, Playa del Ingles, Amadores, Anfi del Mar, Puerto Rico, i Playa de Mogán

Aktuelne ponude