fbpx

Kuba

Kuba – Daleke destinacije 2019  | Avio karte | Hoteli

Sa oko 3 miliona stanovnika, Havana je glavni i najveći grad Kube.

Može se reći da je Havana jedna od najlepših prestonica, što je i razlog zbog čega veliki broj putnika bira upravo ovaj grad kao početnu tačku za odmor na Kubi. Kosmopolitski centar, šarmantan i živahan grad, centar je mnogih međunarodnih kulturnih delatnosti, Kolonijalna španska arhitektura stare Havane je jedinstvena, a noćni život i topline lokalnog stanovništva koje živi u ritmu muzike ostavljaju bez daha. Razgledanje stare Havane, vožnja brodićem do tvrđave i ceremonija pucanja iz topova, obilasci rezidencija i kolonijalnih kuća, mogu biti nezaboravni. Prošetajte Havanom i kvartovima u kojima nema turističkih atrakcija ali u kojima žive Kubanci i koji odišu neverovatnom atmosferom.

Varadero je eskluzivni deo Kube sa prelepim plažama, a smešten je na poluostrvu ,,Hicacos”, između zaliva Kardenas i moreuza Floride, oko 140 km istočno od Havane. Mesto je nastalo 80-tih godina kao letnje utočište za ljude sa kopna. Varadero predstavlja najveći kompleks rizorta na Karibima, sa velikim brojem restorana i hotela, i uglavnom ga posećuju turisti iz Kanade i Evrope zbog prelepih belih, peščanih plaža i mora koje ostavlja bez daha. Besprekorni beli pesak , toplo more i sunčano nebo su samo neki od razloga zašto je Varadero jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu.

Službeno ime: Republika Kuba

Glavni grad: Havana

Službeni jezik:  španski

Vremenska razlika: -6 sati u odnosu na Srbiju

Novčana jedinica: kubanski pezos ( CUP ) i kubanski konvertibilni pezos (CUC)

Napon struje: 110 V potreban adapter

Sezonalnost

Klima je tropska. Tokom cele godine je toplo, a postoje dve klimatske sezone, suva od novembra do aprila i kišna od maja do oktobra. Od juna do novembra moguća je pojava uragana, kao i česte padavine i tropske oluje. Nema velikih varijacija između dnevnih i noćnih temperature a prosečna temperature kreće se od 25°C do 30 °C. Letnja prosečna temperatura je oko 27°C, a zimska oko 25°C. Najtopliji period je od juna do avgusta, a najbolje vreme za posetu je od decembra do aprila. U tom periodu je i visoka sezona, tako da su i cene hotelskog smeštaja više u odnosu na druge periode.

Vizni režim za Kubu

Vize za Kubu za turističke posete nisu potrebne državljanima Republike Srbija za boravak do 90 dana.
Potrebno je posedovati važeći pasoš čiji rok ne ističe za manje od 6 meseci od datuma ulaska u ovu zemlju i povratnu avio kartu.

Dobro je znati

Internet veza na Kubi je jako slaba.
Trebate posetite neko od malenih Cayo-sa, ostrva oko Kube.

Baterije za kamere su skupe i teško se nalaze.

Za autentično iskustvo ne propustite da jedete ‘Paladar’-u, malim, porodičnim restoranima koji se često nalaze u privatnim kućama gde domaćini stvore jedinstvenu, tradicionalnu atmosferu.

Za promenu dolara u kubansku konvertibilnu valutu se naplaćuje 18% provizije tako da obavezno ponesite eure.

Tražite odobrenje pre nego napravite fotografiju određene osobe ili privatnog poseda.

Najbolje vreme za posetu Kubi jeste u julu, jer se tada može iskusiti pravi veseli i neobuzdani duh po kojem je Kuba poznata širom sveta. Havana i Santiago de Cuba su glavna mesta za “Carnaval” i tamo možete očekivati apsolutno sve – muzičke nastupe uživo, paradu, plesne predstave i Kubance obučene u kostime koji predstavlja eksploziju boja, sjaja i živosti. I Havana i Santiago su prava mesta za “udisanje” karnevalske proslave, s tim što se čini da se karneval u Santiagu de Kubi, u periodu 24-26 juli, uvek nekako ističe neverovatnim plesnim spektaklima i čitavom karnevalskom paradom.

Propisi i zabrane:

-Nemojte nositi velike količine novca sa sobom, naročito ne u starom centru Havane, jer su krađe česte.

-Za konzumiranje i posedovanje droge predviđene su oštre kazne.

-Nemojte nositi American Express kreditnu karticu, niti bilo koju koja je izdata od strane američke banke, jer neće biti prihvaćena.

-Fotografisanje i snimanje vojnih i policijskih službenika se može smatrati špijunažom, zbog čega možete biti uhapšeni.

-Izbegavajte vožnju javnim prevozom. Koristite taksi, automobile ili mini kombije.

-Ne pljujte i ne tresite nos na javnim mestima.

-Nemojte putovati noću sami, niti se šetati po nepoznatim krajevima ili oko starog centra Havane.

-Ne pričajte protiv Vlade.

-Kupovinu obavljajte u hotelu ili prodavnicama, nikako kod uličnih prodavaca, jer se može desiti da je roba koju ste kupili sumnjivog porekla.

-Ne unosite voće ili meso na Kubu, jer će biti konfiskovano.

Praznici:

Januar, 1.januar – Dia de la liberacion

Slavi se trijunf Revolucije i pobeda Fidela Kastra 1959.godine

2.januar – Dan pobede oružanih snaga

Maj, 1.maj – Dan rada

Jul, 26.juli – Dan Narodnog ustanka

Oktobar, oktobar – Dan nezavisnosti

Decembar, decembar – Božić

Kreiramo putovanja po Vašoj meri. Izaberite svoj period putovanja, broj noćenja, uslugu…

Naši partneri su renomirane vodeće svetske grupacije koje garantuju najviši nivo kvaliteta i sigurnosti našim putnicima. Rezervišite najbolje hotele po odličnim cenama!
Za specijalne zahteve pošaljite nam upit na [email protected] ili nas kontaktirajte na +381 11 3290 452 i +381 60 3290 452 (Viber/WhatsApp)

ONLINE PRETRAGA HOTELA

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.