Grčka leto 2024 - Discovery Travel - Grčka Letovanje 2024

Letovanje u Grčkoj

Grčka leto 2024 – Paket aranžmani ili individualna putovanja

Grčka (gr: Elláda ili gr: Ellás [e’las]), zvanično Helenska Republika je država u Jugoistočnoj Evropi, koja se nalazi na Južnom delu Balkanskog poluostrva. Graniči se sa Albanijom, Bugarskom i Makedonijom na severu i Turskom na istoku. Egejsko more leži istočno i južno od kontinentalnog dela Grčke, dok se Jonsko more nalazi na zapadu. U oba ova mora se nalazi veliki broj ostrva. Glavni grad je Atina, a veći gradovi su Solun, Patra, Iraklion, Volos, Janjina, Larisa i Kavala.

 

Grčka se nalazi na raskršću Evrope, Azije i Afrike. Grčka istorija obuhvata period Antičke Grčke, Rimskog i Vizantijskog carstva i četiri veka Otomanske vladavine. Grčka je kolevka demokratije, zapadnjačke filozofije, Olimpijskih igara, zapadne književnosti i istoriografije, političkih nauka, važnih naučnih i matematičkih principa i zapadnjačke drame, uključujući tu i komediju i tragediju.

Grčka je razvijena država. Članica je Evropske unije od 1981, Ekonomske i monetarne unije Evropske unije od 2001, NATO pakta od 1952, Organizacije za evropsku saradnju i razvoj od 1961, Zapadnoevropske unije od 1995. i Evropske svemirske agencije od 2005.

Obala je veoma razuđena, sa mnoštvom ostrva, poluostrva i zaliva. Njihova obala je po razuđenosti druga u Evropi. Najveći deo države je pod planinama, najviši vrh je Olimp sa 2.911 metara nadomrske visine. Zemlja nije pogodna za razvoj poljoprivredne kulture osim u nekim dolinama uz reku.

Glavni grad: Atina

Službeni jezik: grčki

Nezavisnost: Od Otomanskog carstva – 25. mart 1821.

Površina: – Ukupno 131.940 km² (94.) – Voda (%) 0,86

Stanovništvo: – 2004. 10.939.605 (70) – Gustina 82.9/km²

Valuta: Euro ¹ (100 centi) Vremenska zona: UTC EET (UTC+2) EEST (UTC+3)

Internet domen: .gr

Pozivni broj: +30

Jezik

Moderni grčki jezik je jezik većine populacije. Moderni grčki koristi isti alfabet koji su koristili i stanovnici u antičkim vremenima. Tokom 19. i 20. veka grčki jezik bio je predmet diskusija. Grčki naučnici su pokušali da preurede moderni grčki i da ga naprave sličnijim nekadašnjem jeziku. Posle modernog grčkog najzastupljeniji su nemački i engleski, kao i jezici manjina: turski, albanski i makedonski Jezik.

Religija

Više od 95 procenata Grčke populacije pripada grčkoj pravoslavnoj crkvi (Jedna od tri veće vrste hrišćanstva) koja je ovde tradicionalno većinska. Skoro svi Grci poštuju pravila o braku i sahrani koje ova crkva propisuje. Civilni brakovi su uvedeni 1980. godine. Glavni religijski praznici su Vaskrs i praznik Uspenje Presvete Bogorodice.

Jelo i piće

Najčešći sastojci grčkih obroka su govedina, jagnjetina, piletina i svinjetina. Riba i morski plodovi se konzumiraju na ostrvima i u velikim gradovima. Ne sme se zaboraviti ni maslinovo ulje koje ovim sastojcima daje lep ukus. Salate se jedu uz glavna Jela. Tradicionalno jelo je suvlaki (ražnjić od jagnjećeg ili svinjećeg mesa, sa biljnim dodacima i pomfritom). Deserti su najčešce neke vrste voća ili baklava. Poznato jelo jesu i kokoretsi (sastoji se od jagnjece džigerice). Ručak je glavni obrok i servira se oko 14 časova, ali zbog obaveza i radnog vremena mnogi ručaju uveče oko 19 časova. Restorani nude bogat izbor jela, tako da za Grke nije neprijatno da uđu u kuhinju restorana i izaberu šta žele iz mnogobrojnih lonaca sa hranom.

Aktuelne ponude

Halkidiki

Halkidiki

Solunska regija

Solunska regija

Olimpska regija

Olimpska regija

Ofrynio Beach

Sivota

Sivota

Parga

Parga

Pilion

Pilion

Tasos

Tasos

Krf

Krf

Lefkada

Lefkada

Kefalonija

Kefalonija

Zakintos

Zakintos

Evia

Evia

Skijatos

Skijatos

Kos

Rodos

Rodos

Karpatos

Karpatos

Krit

Krit

Samos

Samos

Santorini

Santorini

Mikonos

Mikonos

Island Hopping

Island Hopping

Atinska regija

Peloponez

Privatne vile

Privatne vile

Grčka online

Grčka online