Španija - Letovanje - Discovery Travel - Ibica, Majorka,Tenerife, Barselona

Letovanje u Španiji

Letovanje u Španiji

Kraljevina Španija (španski: Reino de España) je smeštena na jugozapadu Europe i graniči se na severu sa Francuskom i Andorom, s Portugalom na zapadu, s britanskom kolonijom Gibraltar na jugu. Španija je suverena europska država, po ustavnom uređenju parlamentarna monarhija. Od 1986. godine članica je Europske Unije. Španija zauzima veći deo Pirenejskog poluoostrva. Deo njene teritoriječine i dva arhipelaga, smešteni u Sredozemnom moru (Balearska ostrva) i Atlantskom okeanu (Kanarska ostrva), severnoafrički primorski gradovi Ceuta i Melilla, koji su pod španskom upravom kao i enklava Llivia u francuskim Pirenejima.

Španija se graniči na severu sa Francuskom i Andorom, s Portugalom na zapadu, s britanskom kolonijom Gibraltar na jugu. Severnoafrički deo pod španskom upravom graniči se sa Marokom. Ukupna dužina španske granice je 1918 km.

Glavni grad Kraljevine Španije je Madrid. Grad sa 3.155.359 stanovnika (Madridska opština 5,964,143) smešten je u središtu Pirenejskog poluostrva. Drugi veći gradovi su Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza i Malaga.

Glavni grad: Madrid

Službeni jezik: španski

Nezavisnost: ujedinjenjem 1492.

Površina: – 504.782 km²

Stanovništvo: – 43.197.684

Valuta: Euro

Internet domen: .es

Pozivni broj: +34

Jezik

Španski jezik ili kastiljanski je službeni jezik španske države i službeni je jeziku u svim autonomnim zajednicama. 28,200,000 u Španiji (1986.). Ostali jezici kojih ima ukupno 14, se govore u različitim oblastima Španije.

Religija

Španija je jedna od najizrazitijih katoličkih zemalja pa je logično što je 97% stanovništva katoličke vere, dok je 0,4% protestanata i 2,6% ostalih.

Klima

Španija se nalazi u umerenom pojasu, njen neujednačen reljef utiče na veliku klimatsku raznolikost. Često se za klimu Španije kaže da je sredozemna (mediteranska). Na izmene klime primarno utiče visoki reljef, odnosno viša nadmorska visina, pa dolazi i do vertikalne klimatske slojevitosti. Uz to, planine se uglavnom izdižu uz rub države, pa su značajna prepreka širenju klimatskih uticaja sa okolnih prostora.

Na istoku i jugu Španije gde preovladava sredozemna klima (često se navodi i kao suptropska) srednje mesečne temperature tokom godine kreću se od 13°C do 25°C, a prosečno padne od 350 – 500 mm padavina. Za ovo područje karakteristično je dugo, toplo, suvo i sunčano leto, kada maksimalne temperature dostignu i 48°C. Sredozemna obala Španije ima najveći broj sunčanih sati u Europi. Na svim obalama zime su ugodne, a na jugu i tople.

Aktuelne ponude

Majorka

Kosta Dorada

Kosta Brava

Andaluzija

ibica

Tenerife

Gran Kanarija