Italija leto 2022 - Discovery Travel - Letovanje avionom - Veliki izbor hotela

Italija

Italija leto 2022

Republika Italija se sastoji se od poluostrva i dva velika ostrva na Sredozemnom moru, Sicilije i Sardinije. Jedina kopnena granica joj se nalazi na severu, na Alpima, gde se graniči sa Francuskom u zapadnom delu, Švajcarskom na severozapadnom delu, Austrijom na severnom delu, i Slovenijom na severoistočnom delu. Uz kopnene granice ima i morsku granicu s Hrvatskom. Nezavisne države San Marino i Vatikan nalaze se unutar teritorija Italije.

Zauzima površinu od 301.230 kvadratnih kilometara i prema popisu iz 2005. godine ima 58.462.375 stanovnika, službeni jezik je italijanski, a zvanična valuta je evro.

Istorija Italije je stara i bogata, Grci su u južnoj Italiji i na Siciliji imali “veliku Grčku”, a na severu su vladali Etrušćani. Rimsko carstvo je Rim uzelo za svoju prestonicu i iz njega je do 5. veka vladano najvećim delom Evrope.

Nakon srednjeg veka Italija postaje centar humanizma i renesanse, pravaca koji su preporodili evropsku filozofiju i umetnost. Italija je postala rascepkana u gradove-državice ili područja pod tuđom vlašću sve do 17. marta 1861. godine , kad se celo poluostrvo zajedno sa još dva ostrva ujedinilo u jednu kraljevinu. Grad Rim se pridružio 20. Septembra 1870., što se i uzima kao datum ujedinjene Italije.

Fašisti su 1922. uveli diktaturu, koja je pala porazom u drugom svetskom ratu. Referendumom o monarhiji stvorena je 2. Juna 1946. godine Republika Italija. Italija je članica NATO saveza i Evropske Unije.

Italija ima mnogo toga za ponuditi turistima, dok je nekad bio moderan šoping u Trstu, danas on pada u neki sasvim nebitan plan.

Turisti 21. veka pre svega žele posetiti Rim kao večni grad, obići Fontanu di Trevi, pogledati spomenik vučici, kao i ostala arhitektonska dostignuća iz davnina. Svakako je nezaobilazno i probati italijansku kuhinju, koja je uveliko zakoračila i u naše prostore.

Rim je glavni grad Italije, osnovan na levoj obali reke Tibar, smešten na sedam brežuljaka, 1870. godine postao glavni grad ujedinjene Italije, pa time dobija i političke i administrativne funkcije metropole mlade države, a njegov razvoj dinamične okvire. Godine 1872. Rim je imao 244.000 stanovnika, da bi 1947. godine bio grad s 1.574.000 stanovnika, većim delom obnovljen, s modernim četvrtima i planskim urbanističkim usmeravanjem sa novim modernim kvartovima.

Rim je glavno prometno čvorište kopnenih komunikacija na poluostrvu. Glavna Rimska luka je Čivitavekija i ima železničku vezu sa velikim industrijskim centrom Terni.

Južno od Rima, u njegovoj neposrednoju blizini leži jezero Nemi iz kojeg su izvađena dva broda, sagrađena za vreme vladavine rimskog imperatora Kaligule, a to su ustvari bile luksuzne plovne palate. U samom centru Rima smestile su se administrativne, financijske i trgovačke delatnosti a industrijski centar se smestio na istoku grada.

Klima

Italija ima prilično raznovrsnu klimu, priobalni pojas i veći deo poluostrva južno od Firenceima pravu sredozemnu klimu sa blagom zimom i suvim letima koja su u nižim kotlinama veoma topla. Unutrašnjost ima kontinentalnu klimu, a primer su gradovi Torino, Milano i Bolonja, dok u višim predelima i severnoj alpskoj oblasti preovladava oštra planinska klima.

Aktuelne ponude

Sardinija

Sicilija

Kalabrija

Lido di Jesolo

Toskana i Ligurija