Novi Pazar i Stari Ras - 3 dana / 2 noći - Autobusom - Paket aranžman

Novi Pazar i Stari Ras

Daily Tour 3 dana / 2 noći
203, Sebečevo, Serbia Srbija
Opis

3 DANA AUTOBUSOM / 2 NOĆENjA U NOVOM PAZARU

26. – 28. JUN 2020. / 17. – 19. JUL 2020. / 14. – 16. AVGUST 2020.

18. – 20. SEPTEMBAR 2020. / 16. – 18. OKTOBAR 2020. / 13. – 15. NOVEMBAR 2020.

DOLINA JORGOVANA – GRADAC – NOVI PAZAR – SOPOĆANI – ĐURĐEVI STUPOVI – CRNA REKA

Vreme je da se poseti starostavna Srbija! Mesta gde ona i nastade! Gde su satkane neke tajne, i gde Gospodu Bogu podariše najlepše darove. Raška je mesto na kojem je nastala prva prava, organizovana Srpska država sa Nemaljićima kao vladarskom dinastijom koja će potom nekoliko vekova vladati srpskim zemljama. To je pravo srce Srbije! Duša Srbije sa prelepim pričama o vekovnicima, svetim kraljevima i našim svetim kraljicama… Priča koja nam otvara vrata Starog Rasa je priča o kralju koji je imao i srce ratnika i srce čoveka. Voleo je jednu ženu, i ona njega. A za njenu ljubav darivao joj strukove mirisnog jorgovana čiji se mirisi i danas šire dolinom reke Ibar i podsećaju da jedan ratnik može biti i čovek sa nežnim srcem. Videćemo i zadužbine, nje, divne Jelene Anžujske, i njega, divnog kralja Uroša. I zadužbinu velikog župana Stefana Nemanje, stamene Đurđeve Stupove koji predstavljaju same stubove naše vere. Tu je i najstarija crkva u Srbiji sa sasvim neverovatnom pričom, kontraverzama koje nekako sa strane naše crkve ne smeju biti izgovorene, a opet sa druge strane istorija ih sasvim jasno pominje. Šta je danas između svega toga? Između je jedna varoš koja svojim ambijentima priča neku sasvim drugačiju priču. Novi Pazar sa svojom poluorijentalnom ambijentalnom celinom priča priču o Osmanskom carstvu kada je proživnjavao svoje zlatno doba. Putovanje u prošlost začinjeno mirisima i ukusima, čudesnim pripovedanjima!


Autobusom 
iz Beograda


VREME POLASKA
Polazak iz Beograda u prepodnevnim časovima (Sajam). Tačno vreme i mesto polaska autobusa proveriti 2 dana pre putovanja.

CENA OBUHVATA:
  • Prevoz visokopodnim turističkim autobusom na navedenoj relaciji (klima/grejanje, audio –video oprema );
  • 2 noćenja sa doručkom (kontinentalni-klasičan način usluživanja ) u hotelu sa 3* u regiji Novog Pazara;
  • smeštaj u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama sa kupatilom (uglavnom su sobe sa zasebnim ležajevima standardne veličine, i nešto soba sa francuskim ležajem);
  • obilaske prema programu uz tumačenje profesionalnog turističkog vodiča;
  • organizacione troškove.

CENA NE OBUHVATA:
  • Sve ostale nepomenute usluge;
  • doplatu za smeštaj u jednokrevetnoj sobi – 2.500 dinara;
  • dodatne, fakultativne usluge, ukoliko nisu rezervisane i uplaćene u agenciji u vidu ponuđenog paketa.

1. dan putovanja (petak) Polazak iz Novog Sada u 6 časova (Žel.stanica/lokomotiva), i iz Beograda u 7.30 časova (Sajam). Putovanje autputem „Miloš Veliki“,a potom dalje preko Čačka i Kraljeva sa jednom usputnom pauzom. A onda, ispred nas će se ukazati Stolovi, i uska dolina reke Ibar, kanjon ove starostavne reke. Poglede će nam odmah privući jedno utvrđenje, podno kojeg ćemo na kratko i zastati kako bi ispričali priču… A priča ide u davna vremena kada se na temeljima starije utvrde podiže divni grad Maglič. Srednjovekovna tvrđava izgrađena u 13. veku, kapija Raške, koja i danas zbunjuje arheologe svojom veličinom, značajem i dvorima i crkvama koje su se nalazile unutar zidina. Nestvaran prizor Magliča koji se penje ka nebu, posebno su vidljivi ujutro kada pramenovi magle pokrivaju njegove vrhove. Dalje naš put vodi klisurom, kraj drevnog grada Brvenika, ka divnom manastiru Gradac. Stoji stameno ovaj manastir već vekovima, u supodini prelepe Golije, okićen suncem i raskošnom prirodom koja svojom tišinom daruje mir, spokoj, i skrušenost koju na ovakvom mestu morate imati. Manastir Gradac predstavlja ktitorsku zadužbinu kraljice Jelene koja je izgrađena od 1277. do 1282. godine, za vreme vladavine njenog sina kralja Dragutina. Povukla se tu naša Jelena nakon smrti kralja Uroša, supruga joj. Tu je našla mir da u njemu u molitvama Bogu gradi svoju zadužbinu. Pored jorgovana koje je njen muž zasadio kako bi je podsećali na rodnu joj Francusku, i manastir je sazdan u pseudo-gotskom stilu, atipičnom za srpsko srednjovekovno graditeljstvo. Nastavljamo naš put dalje kraj manastira Pavlica, i preko Raške, do Novog Pazara, grada sa poluorijentalnim duhom, nekako uklješten između sebe i vekova koji su ovuda protutnjali. Prvo ćemo se smestiti u hotel, i malo predahnuti, a potom odlazimo do centra grada. Prošetaćemo se njegovim uličicama i obići znamenitu Altun-alem džamiju podignutu početkom 16. veka kao zadužbinu Muslihudina Abdulganija. Potom ćemo posetiti Novopazarsku tvrđavu, srednjovekovno tursko utvrđenje koje je podigao jedan od najslavnijih osmanlijskih vojskovođa Isa-beg-Isahović u 15. veku prilikom osnivanja Novog Pazara, na raskrsnici karavanskih puteva koji su povezivali Bosnu, Dubrovnik i južni Jadran sa Carigradom i Solunom. Tvrđavu i danas krase njene kule, tabije. U orijentalnom delu grada videćemo i jedan od najstarijih konaka, Amir-agin han, izgrađen negde u 17. veku. Ostavnjamo Vam potom dovoljno vremena da se prošetate korzom, do Sebilja, ili do čuvene pijace, ili jednostavno da uživate podno tvrđave, na obali bistre reke Raške. Povratak u hotel. Noćenje.

2. dan putovanja (subota) Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti, ili polazak u 8.30 časova na fakultativni izlet do Starog Rasa i obilazak njegovih fantastičnih znamenja. Prvo odlazimo do manastira Sopoćani, ali pre nego stignemo do samog manastira malo ćemo predahnuti na lokalitetu Trgovište, na ušću Sebečevske reke u reku Rašku. Iznad nas ćemo ugledati ostatke nekog drevnog grada. To nije bilo koji grad, to je Ras, prestonica Raške i Velikog župana Stefana Nemanje. Tu ćemo shvatiti svu strahotu stradanja, ali ne od drugih, već od sebe samih… Potom odlazimo do Sopoćana, jednog od najveličanstvenijih srednjovekovnih manastira koji nam ostaše od davnih vremena. Ovaj manastir je zajedno sa ostacima Rasa, Petrovom crkvom i manastirom Đurđevi stupovi, deo svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska. Tako i treba da bude, jer freske Sopoćana su nestvarne, i ukoliko se zagledate u njih, otkrićete neverovatnu lepotu umetničkog izraza koji se prožima sa svetovnošću. Na ovom mestu, izvorištu srpske srednjovekovne države Nemanjića, treći sin kralja Stefana Prvovenčanog, kralj Uroš Prvi, je iza sebe ostavio zadužbinu koja svojom veličinom i lepotom nadmašuje sve dotadašnje srpske crkve. Nema sumnje da je na izradi fresaka bio angažovan veći broj umetnika, i to iz moćnog Carigrada, od čega su dva najbolja slikara naslikala površine u naosu i oltarskom prostoru. Do danas je ostala tajna ko su bili ovi veliki slikari, kojima u njihovom vremenu nije bilo ravnih. Nakon obilaska manastira, opčinjeni njegovim freskama, odlazimo do još jedne ogromne svetinje, manastira Đurđevi stupovi. Manastir je posvećen Svetom Đorđu, i predstavlja uzdarje velikog župana Stefana Nemanje ovom svecu, Jedinstven spomenik iz 12. veka, sa neobičnom arhitektonskom formom i dva zvonika po kojima i dobi ime stupovi – stubovi. To su zaista srpski stubovi vere! Postoji već više od 850 godina, od čega je više od 300 godina u ruševinama. Obnavlja se pažljivo već više od 40 godina, i zajedno sa ostalim sakralnim spomenicima Starog Rasa, uvršten je na listu svetske baštine Uneska. Potom ćemo posetiti Petrovu crkvu, najstariju crkvu na našim prostorima (10. vek). U ovoj crkvi posvećenoj Svetim apostolima Petru i Pavlu, bilo je prvo sedište srpske arhiepiskopije, ovde je ponovo kršten veliki župan Stefan Nemanja, ovde su se održavali prvi crkveni sabori, i ovde su se zidali temelji našega roda. Neverovatna crkva, sasvim neverovatne istorije. Odlazak u centar Novog Pazara i slobodno vreme za individualne aktivnosti. Uveče, opcioni odlazak u lokalni etno restoran na večeru sa muzikom i zabavom. Noćenje.

3. dan putovanja (nedelja) Doručak. Odjava iz hotela do 10h. Slobodno vreme u Novom Pazaru, ili polazak na kraći, fakultativni izlet, do neobičnog manastira Crna Reka. Manastir je monaška isposnica usred planina južnog dela Centralne Srbije, Ribariće, smeštena u klisuri Crne reke. U manastiru se nalaze mošti Svetog Petra Koriškog, jednog od poznatih srpskih podvižnika iz 13. veka. U manastiru postoji pećina u kojoj je smeštena crkva, u toj pećini postoji kameno udubljenje u kome se voda skuplja kap po kap. Voda je, kako kažu vernici, lekovita i naročito pomaže kod bolesti očiju, zato je narod naziva „vodom Svetog Arhangela Mihaila”. Crkva crnorečkog manastira posvećena je Svetom Arhangelu Mihailu, mada se u rukopisnim zapisima može naći da je posvećena Svetim Arhangelima. Narodno predanje veže izgradnju manastira za period posle Kosova. Nakon obilaska manastira, povratak u Novi Pazar i slobodno vreme do polaska. Povratak u Beograd i Novi Sad u večernjim satima. Kraj putovanja.

CENA PUTOVANjA

8.900,00 dinara

CENA PAKETA DODATNIH USLUGA

2.900 dinara

Cena paketa dodatnih usluga obuhvata:

Celodnevni izlet sa obilaskom Sopoćana, Đurđevih stupova i Petrove crkve, prema programu
Poludnevni izlet do manastira Crna Reka
Svečanu večeru sa muzičkim programom u nacionalnom restoranu u Novom Pazaru

USLOVI PLAĆANjA:

Sve uplate vrše se isključivo u dinarskoj protivvrednosti, prema srednjem kursu Narodne Banke Srbije na dan uplate i to:

– Gotovinski – prilikom prijave za putovanje uplaćuje se minimum 40% od ukupne vrednosti aranžmana, dok se ostatak isplaćuje 10 dana pre putovanja
– Platnim karticama – „Dina“, „Master Card“, „Visa“, „American Express“
– Čekovima građana – na ime rezervacije se plaća 40% od ukupne cene aranžmana (gotovinski ili karticom), a ostatak do pune cene aranžmana se otplaćuje čekovima do 20.12.2020.

OPIS SMEŠTAJA:

HOTEL „OHA“, Novi Pazar http://www.hoteloxa.rs/ ili sličan

Hotel se nalazi na samom ulasku u Novi Pazar, oko 5 km udaljen od istorijskog centra grada. Hotel poseduje restoran, bar, bežičnu internet vezu. Sobe su komforne, lepo uređene, sve sa kupatilom, klima uređajem, TV.

OSTALE NAPOMENE: 

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz aranžmana je 5 dana pre puta. ORGANIZATOR zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza. ORGANIZATOR zadržava pravo izmene programa putovanja, odnosno redosleda pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti. Aranžman je rađen na bazi minimum 30 putnika. Uz aranžman važe Opšti uslovi putovanja organizatora, usaglašeni sa „YUTA“ standardom. Organizator putovanja poseduje licencu broj: OTP 269/2020. Prema Zakonu o turizmu organizator ima propisanu polisu osiguranja br. 30000015948 (osigurana suma u visini od 400.000€) MILENIJUM OSIGURANjE AD, Akcionarsko društvo za osiguranje, Beograd.

Novi Pazar i Stari Ras - 3 dana / 2 noći - Hotel 3* - Noćenje sa doručkom - Polasci: 26.06. / 17.07. / 14.08. / 18.09. / 16.10. / 13.11. 2020.
Please Contact Us for Price
    Upit Vas ne obavezuje ni na koji način. Naši operateri će Vam se javiti u najkraćem roku!