Grčka ostrva - Najlepša ostrva u blizini Atine - Discovery Travel

Grčka je raj za avanturiste, gurmane, umetnike i sve koji umeju kvalitetno da provedu vreme. Lepota ove drevne zemlje mami da najtoplije mesece provedete baš tamo.
Put u Grčku čini se nepotpun ako ne posetite i jedno od poznatih grčkih ostrva. Ovog puta vam predstavljamo pet rajskih ostrva koja se nalaze nadomak Atine, a vaš odmor može biti još zanimljiviji ukoliko napravite kombinaciju sa autentičnom Atinom. Upite možete slati na [email protected]

EGINA

Ostrvo koje je najbliže Atini, pa vam od Pireja treba samo 40 minuta trajektom. Egina je mirno ostrvo popularno među bogatijim Atinjanima. Što je najvažnije, tu se nalazi jedini skoro neoštećen hram boginje Afaje star 2.500 godina i to samo na pet minuta od luke. Na Egini je popularno iznajmljivanje vespica kojima možete obići ostrvo za veoma kratko vreme. Od glavne luke čak možete prošetati i obići ostatke Apolonovog hrama. Tu je i zadivljujuća plaža Kolona, koja je i leti često prazna. Šta više da poželite?

AGISTRI

Nalazi se odmah pored Egine i vožnja trajektom traje sat. Ovo je za one koji vole sve lokalno i grčko, a minimalna infrastruktura sa tek ponekoliko tavernica pružiće vam osećaj pravog odmora. Ostrvo je toliko malo da ga možete obići biciklom za samo jedan dan. Bicikl možete iznajmiti u luci za samo pet evra. A onda pravac na prelepe plaže poput Dragonere, na kojoj nema mnogo ljudi, a nalazi se tik do guste šume. Na jednoj strani se nalazi bar, a u drugoj pećine. Iako na Agistriju možete biti samo jedan dan i do večere se vratiti u Atinu, ovo je zapravo prava lokacija za vikend odmor.

HIDRA

Takođe na sat od Pireja nalazi se najpopularnije ostrvo u Saronskom zalivu, elegantna Hidra, puna restorana, prodavnica i prelepih plaža. Iako je u gradu motorni saobraćaj zabranjen, putevi uopšte nisu daleko. Većina ostrva je u planinama, ali to nije ni važno, jer je većina aktivnosti smeštena bilzu grada. Najpoznatija plaža je Kamini, a ostrvo je poznato i po juvelirnicama u kojima možete izraditi nakit po želji.

POROS

Nemojte mešati Poros i Paros, fensi ostrvo u Kikladima koje je udaljenije. I do Porosa se vozite sat vremena iz Atine, a zahvaljujući blizini Peloponeza, pruža vam se predivan pogled na kopno. Na Porosu iskoristite priliku da se popnete na 90 godina staru sat-kulu u luci kako biste uživali u pogledu na more. Posejdonov hram se nalazi na severnoj strani ostrva, a ako vas zanimaju još neke znamenitosti, onda posetite Muzej u Porosu. Obavezno posetite plaže Monastiri i Ruski zaliv, pored toga za boravak preporučujemo odličan hotel Sirene Blue Resort sa fantastičnim pogledom, pravi skriveni dragulj.

SPECES

Doduše, Speces je najdalje od pomenutih ostrva, ali je i dalje dostupan za jednodnevni izlet iz Atine. Udaljen je dva sata od Pireja i zabranen je pristup sopstvenim vozilima. Ne brinite, jer će vas već u luci sačekati bezbroj taksista koji će vas odvesti gde je potrebno. Druga zanimljiva opcija je vespa koju možete iznajmiti u luci. Istražite plaže, to je ono najkvalitetnije što Speces ima da ponudi. Agii Anargiri je velika plaža sa suncobranima, a odatle možete hodati uz stene ili preplivati do pećine Bekiri. Većina bogatih Atinjana ima vikendice na ovom ostrvu, ali bez obzira na to ono je još u senci za ozbiljan turizam, što ga čini savršenim za odmor.

 

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *