Tenerife, ostrvo večitog proleća - Discovery Travel | Daleke destinacije | Avio karte | Leto 2020 | Zima 2021 |Discovery Travel

Najveće od Kanarskih ostrva, Tenerife je najpopularnije među turistima iz Britanije i Nemačke, ali sve više i među putnicima iz Srbije.

Turizam je na Kanarska ostrva stigao tek sa masovnijim korišćenjem aviona tokom 60ih, a pre toga je to bio siromašan kraj, gde je jedini prihod bio od izvoza banana.

Kako su turisti počeli da dolaze u milionima, Kanarska ostrva su ekonomski procvetala, a lokalci dostigli evropski standard života.

Tokom narednih decenija nikli su bezbrojni turistički kompleksi, od kojih su mnogi prave džungle od betona.

Tenerife i ostala Kanarska ostrva su deo Evropske unije, ali su izuzete od PDV-a i carina, tako da je luksuzna-akcizna roba poput alkohola i duvana jeftinija nego u ostatku Evrope.

RESTORANI & PIĆE

Glavni element lokalne kuhinje je riba, a restorani imaju veliki izbor.

Specijalitet ostrva su krompiri papas arrugadas, koji se prvo kuvaju neoljušteni, a zatim se osušeni pospu velikom količinom soli, i onda drže na ringli, u loncu bez vode, sve dok se so ne kristališe.

Jedu se i svi specijaliteti španske kuhinje, kao tapas, tortilje, i paelje.

Popularni su i mnogobrojni kineski restorani, a u nekima postoji švedski sto za €6-7 po osobi.

Južni deo ostrva vrvi od junk food restorana i kioska u kojima se prodaju pizze, pljeskavice, i pomfrit. Na celom ostrvu ima ukupno 15 McDonald’s restorana, od kojih su neki na samoj plaži.

Tenerife su poznate po alko-provodu, jer je alkohol jeftin zbog nepostojanja PDV-a. Lokalni proizvodi su pivo Dorada, i liker od banane.

Lokalna kafa je barraquito, a sastoji se od lejera gustog, kondenzovanog i jako zaslađenog mleka, preko kojeg se prelije espreso, a zatim doda pena od običnog mleka, kao za kapućino.

ORIJENTACIJA

Južni deo ostrva u glavnom posećuju mlađi turisti, željni zabave i noćnog života. Klima je tamo toplija, sunce jače, a vetra skoro da nema. Među turistima dominiraju Britanci, a centar tog dela ostrva je Las Americas, grad podignut isključivo za turiste. Hoteli se nižu jedan za drugim, pabova ima bezbroj, a engleski se govori maltene svuda.

Centar severnog dela ostrva je Puerto de la Cruz, i tamo u glavnom letuju stariji ljudi. Vetar je jači, sunce manje prži, kiše su češće, pa je taj deo ostrva zeleniji. Osim toga, na severu je prisutniji osećaj lokalne kulture, i španski uticaj je jači.

Na sredini ostrva nalazi se najviši vrh Tenerifa, istovremeno najviši vrh u Španiji, uspavani vulkan El Teide na 3.718 m.

SANTA CRUZ DE LA TENERIFE

Najveći i glavni grad Tenerifa, sa preko 200.000 stanovnika, Santa Cruz de la Tenerife istovremeno je i prestonica Kanarskih ostrva, zajedno sa Las Palmas. Nalazi se na istočnom špicu ostrva Tenerife.

Plaže su manje krcate nego na jugu ostrva. Najveća plaža je Las Teresitas, sa žutim, uvezenim peskom, a do nje se stiže autobusom 910 (oko 20 minuta vožnje).

Manja i mirnija plaža je Las Gaviotas, i nalazi se u sledećem zalivu. Pesak je lokani, crni, a tu se kupaju u glavnom nudisti. Do plaže vozi autobus 254.

U Santa Cruz de la Tenerife ne propustite dobar gradski muzej, koji se nalazi na pet minuta hoda od autobuske stanice.

U gradu postoji i odličan planetarijum.

PUERTO DE LA CRUZ

Nalazi se na severozapadnoj obali Tenerifa, i u glavnom ga posećuju stariji turisti, i samim time ima manje mesta za izlaske i noćni provod.

Dobre plaže su prilično udaljene, i nisu na pešačkoj distanci, tako da mnogi koriste gradsko kupalište i hotelske bazene.

Glavna atrakcija u gradu je zoološki vrt Loro Parque, nazvan po lokalnoj vrsti papagaja. Zoološki vrt je prilično veliki, a ulaznica je €24 za odrasle, i €12 za decu.

Ako smeštaj rezervišete preko interneta, imajte u vidu da do nekih delova grada vodi vrlo strm uspon, i to su pre svega La Paz, kao i German town, deo grada u kojem većinom odsedaju Nemci.

LAS AMERICAS

Grad koji je ceo jedan turistički kompleks, podignut isključivo za turiste. Vrvi od restorana, pabova, i klubova, a noćni život je najbolji na ostrvu. Najveći broj turista čine Englezi, i engleski se govori svuda u gradu.

Plaže su duge i peščane, i najbolje na ostrvu. Ligeštuli se mogu iznajmiti skoro svuda za €2-3 na dan.

U Las Americas postoji i aqua park, a ulaznica za odrasle je nešto ispod €25.

LA LAGUNA

Najstariji grad na ostrvu, San Cristóbal de La Laguna, nalazi se u unutrašnjosti ostrva, i to na preko 500 metara nadmorske visine, a 1999. je stavljen pod zaštitu UNESCO.

La Laguna je osnovana krajem 15. veka i smatra se kulturnom prestonicom Tenerifa. U gradu postoji univerzitet osnovan još 1701, koji danas ima oko 30,000 studenata.

Kako nije na obali, ne postoji mnogo ponuda za smeštaj, ali vredi otići na jednodnevni izlet, jer je arhitektura zadivljujuća.

LOS GIGANTES

Jedna od glavnih turističkih mesta na ostrvu, Los Gigantes je dobio ime po gigantskim stenovitim liticama koje se uzdižu do 800 metara iznad mora.

Sa suprotne strane grada u odnosu na litice nalazi se živopisna marina, a između litica i marine smeštena je mala plaža sa crnim peskom, koji je tu boju dobio jer sadrži vulkansku materiju.

Duž marine se nalazi korzo na kojem je smešten najveći broj restorana i pabova, a u blizini luke je i javni bazen.

SMEŠTAJ

Cene nekih jeftinijih hotela:

Hotel El Nogal, u malom selu 12 km od Playa de las Americas, €15 krevet

Pueblo Torviscas, Playa de las Americas, €26

Hotel Ocean Ponderosa, Playa de las Americas, €35

Hotel Chimisay, Puerto de la Cruz, €33

Dania Magec Resort, Puerto de la Cruz, €33

Finca Vista Bonita, San Miguel de Abona, €36

Hotel Andrea’s, Los Cristianos, €40

Monica Sur Hotel, Santa Cruz de Tenerife, €45

Tropical Park, Callao Salvaje, €50

Našu ponudu možete pogledati na sledećem linku: https://www.discoverytravel.rs/letovanja/spanija/tenerife/

Upit možete poslati na [email protected]

 

 

Izvor: B92.net

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *